Nieuws – IHC Nederlands

06-2024

05-2024

04-2024

1 Mei 2024:

Groet aan alle havenarbeiders wereldwijd

Beste collega’s

1 mei is altijd een bijzondere dag. Het is een dag van strijd voor de arbeidersklasse wereldwijd. En havenarbeiders lopen vaak voorop in de strijd om banen, rechten van werkers, voor een waardig leven en een wenselijke toekomst. En we leren denken, voelen en handelen als onderdeel van de internationale arbeidersklasse. Ook in onmisbare gevechten tegen wapenexporten, zoals voor de oorlogen in Oekraïne en Gaza, roofzuchtige voorbereidingen voor wereldoorlogen, gevaarlijke ontwikkelingen in de richting van fascisme en milieurampen.
1 mei is voor ons havenarbeiders ook altijd een dag om naar de toekomst te kijken. We werpen een blik in de vrijheid, in een leven zonder kapitalistische uitbuiting en onderdrukking; een leven zonder havenkapitalisten, rederijen, logistieke concerns en de staats- en machtsorganen die hen dienen.
Veel te vaak blijft onze strijd geïsoleerd waar coördinatie en samenwerking tussen havens en landen nodig is. We hebben onwrikbare solidariteit, snelle informatie en uitwisseling van onze ervaringen nodig.
Laten we ons hiervoor organiseren – internationaal! Laten we ons verzetten tegen elk imperialistisch beleid, elke lokale en nationale verdeeldheid, racisme en sociaal chauvinisme. Op 1 mei de straat op!

Dockers verenigd, zullen nooit verslagen worden!
Proletariërs aller landen, verenigt u!

(De International Havenwerkers Ervaringsuitwisseling – HAE – is actief sinds 2008. We informeren en organiseren solidariteit met stakingen en protesten van havenarbeiders over de hele wereld. We versterken onze vakbonden voor de strijd, dragen onze ervaringen bij en werken respectvol en samen op gelijke voet We organiseerden bezoeken aan havenarbeiders in Europa. Ons doel is om bij te dragen aan de coördinatie van de strijd van havenarbeiders, zeevarenden en scheepswerfarbeiders. We hebben een gezamenlijke coördinatiegroep met vertegenwoordigers uit Nederland (Rotterdam), Italië en Duitsland (Hamburg) die volgens democratische regels werkt. We hebben nieuwe onderwerpen toegevoegd, zoals de strijd voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen, de strijd tegen militarisering, nucleair transport en roofzuchtige, imperialistische oorlogen. Neem contact op! Doe verslag van 1 mei, van jullie strijd en zorgen!)

03-2024

02-2024

01-2024

24 januari 2024 Actie tegen Israëlisch schip in Rotterdam

Op veel plekken in de wereld wordt actie gevoerd tegen de Israëlische containerrederij ZIM. De oorlog in Gaza roept overal verontwaardiging op. ‚Boycot Israël‘ is een gevleugelde leus en actie tegen ZIM is een goed middel om de strijd van het Palestijnse volk te steunen. Daarom stond op woensdag 24 januari een groep activisten bij de ploegwisseling voor de poort van ECT in de Rotterdamse haven. Binnen lag een ZIM-schip waaraan de middagploeg zou beginnen. Met spandoek, een Palestijnse vlag en pamfletten werd gevraagd na te denken en te discussiëren over actie tegen ZIM.
In het pamflet worden de misdaden sinds de oprichting van de staat Israël beschreven en wordt er de nadruk op gelegd dat Israël de belangen van het westers imperialisme dient. Zonder westerse steun zou Israël niet lang bestaan en kon de oorlog in Gaza niet worden gevoerd. Uit het pamflet:
“In de haven van Haifa werken Palestijnen en Israëli’s samen bij het laden en lossen van de boten. Zo is het overal in Israël. Als die gewone werkende mensen de handen ineenslaan dan ligt de weg open voor een democratisch en vrij Palestina. Zolang zionisten als Netanyahu de Israëli’s in de tang houden – en Hamas de Palestijnen – is de weg naar vooruitgang geblokkeerd. Een volk dat een ander volk onderdrukt kan zelf niet vrij zijn. Daar moet een einde aan komen. Havenarbeiders in Nederland kunnen de handen ineenslaan met de gewone mensen in Palestina: voer actie tegen ZIM, vertraag de afhandeling, staak, hang een spandoek op… Actie tegen ZIM zou een sterk en duidelijk signaal zijn.”
De pamfletten werden gretig aangenomen, naar de argumenten werd aandachtig geluisterd. Om verder te komen zal de actie zeker herhaald worden.

12-2023

INTERNATIONALISME

Le syndicat européen EDC annonce une action coordonnée pour la paix dans les ports européens

Dans un communiqué publié sur les réseaux ce mardi, le syndicat européen EDC (European Dockworkers Council) a annoncé prévoir une action coordonnée dans plusieurs pays pour la paix dans le monde.

Dans un communiqué dénonçant la recrudescence des guerres au 21ème siècle et l’asservissement des pays du Sud, l’EDC (European Dockworkers Council), un syndicat regroupant des dockers et sections syndicales de plusieurs pays européens, a annoncé une action le 30 novembre, entre 11H et 14H, pour la paix dans le monde.

En Espagne, au Pays Basque, au Portugal, en Belgique, au Royaume-Uni… au total, ce serait 20 000 dockers de de douze pays européens seraient impliqués dans cette action d’après le journal Rapport de Force. En France également, la CGT Ports et Docks serait également de la partie.

« Le 21ème siècle est marqué par une recrudescence des conflits armés, des guerres, de l’exploitation du sous-sol des pays du Sud (maintenus dans la spirale coloniale) […] La paix mondiale est la seule garantie du progrès social. Chaque peuple a le droit de vivre dignement sur sa terre. Chaque peuple à le droit à l’auto-détermination » peut-on lire dans le communiqué.

En Belgique, en Angleterre, aux Etats-Unis, en Italie… Aux quatre coins du monde des travailleurs ont déjà bloqué des bateaux remplis de matériel militaire destiné à Israël ou bloqué les entrées d’usines d’armement. Cet appel s’inscrit ainsi dans un large mouvement pour dénoncer les massacre en cours à Gaza.

De ce point de vue, cette action qui devrait durer de 11H à 14H le 30 novembre est un pas de plus vers la construction d’un mouvement de solidarité qui s’ancrerait dans les entreprises occidentales, au cœur des pays impérialistes qui soutiennent tous inconditionnellement l’Etat israélien.

De Volle Lading, 11-2023

07.11.2023

HAMBURG/COLLEGA’S KRANT „Docker zeigen Klare Kante“ SPECIALE EDITIE

Onafhankelijke staking in de haven: Onmiddellijke opzegging van de geheime MSC-deal! – Onbeperkte staking bij alle HHLA-bedrijven tot al onze eisen ingewilligd zijn!

„Docker zeigen Klare Kante“, de krant van collega’s voor collega’s, doet in een speciale editie verslag van de onafhankelijke staking in de haven van Hamburg:

Gisteren kondigden HHLA en de Senaat hun intentie aan om ons te verkopen aan ’s werelds grootste rederij MSC. 200 arbeiders aan de Burchardkai gingen onmiddellijk zelfstandig in staking. De nachtploeg nam het over. Dat klopt! De senaat en de raad van bestuur verstaan geen andere taal! HHLA baas Titzrath kondigt aan dat ze alle „aspecten die relevant zijn voor HHLA en haar stakeholders“ hebben veiliggesteld. Voor belanghebbenden zijn, zoals we allemaal weten, andere dingen „relevant“ dan voor ons havenarbeiders! Terwijl het enige dat telt voor MSC het maximaliseren van de winst is, zeggen wij: Vecht voor elke stageplaats en baan! Handen af van onze zwaarbevochten winsten!

Er wordt al weken onderhandeld over een voorlopige overeenkomst van 104 bladzijden. Als het contract zo goed is, waarom wordt het dan niet gepubliceerd? Stop de geheime onderhandelingen! In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven in de haven geprivatiseerd. Tschentscher en Dressler verlenen diensten aan monopolistische concerns, of het nu MSC, Cosco of Hapag-Lloyd is. Dit is staatsmonopoliekapitalisme in levende lijve: de monopolies dicteren de senaat wat er moet gebeuren. Het zijn dezelfde regeringspartijen die oorlogspolitiek, milieuvernietiging en inflatie aanwakkeren. Nu is het aan ons als arbeiders om onze eigen berekeningen te maken! De Senaat heeft niet eens het respect om naar ons toe te komen om te staken. Is iemand bang voor militante arbeiders?

  • Alle havenbedrijven in staking! Alle havenarbeiders moeten nu samen staan.
  • Privatisering moet van tafel – zonder mitsen en maren! We laten ons niet voor de gek houden – noch door ’s werelds grootste scheepvaartmonopolie, noch door de Senaat!
  • 30-urige werkweek met volledige gelijkschakeling van de lonen!
  • Voor een volledig en universeel wettelijk stakingsrecht! Geen repressie tegen stakers!
  • Laten we van de vakbond onze strijdorganisatie maken! Tegelijkertijd zijn wij als arbeiders onafhankelijk en beslissen we zelf hoe de staking wordt georganiseerd.

Zelfs vandaag is het niet „onze haven“ – maar deze slogan herbergt het idee van een echt socialisme, waarin de productiemiddelen daadwerkelijk eigendom zijn van de arbeidersklasse. Onlangs vond in Hamburg de zevende havenarbeidersraad plaats – met havenarbeiders uit vier landen. En één ding is zeker: wie vecht, krijgt solidariteit! Ook internationaal!

(Automatic Translation with DeepL)

Volledige solidariteit met de onafhankelijke staking van collega’s bij Burchardkai en hun strijd tegen de verschuiving van de lasten van de crisis van de senaat van Hamburg door de verkoop aan MSC!

06.11.2023

De collega’s van HHLA aan de Burchardkai hebben vandaag spontaan het werk neergelegd. Ze strijden tegen de geplande gedeeltelijke verkoop van HHLA aan MSC. De collega’s verzamelen zich momenteel op de parkeerplaats van CTB voor de ploegwisseling.

Steun de strijdende collega’s!

7e Internationale Dockwerkerservaringsuitwisseling

Hamburg, 29.10.23

Frans van der Sluis, titelloos

Na een onderbreking van vijf jaar bracht de 7e Internationale Dockarbeiderservaringsuitwisseling met succes havenarbeiders en vrienden uit Griekenland, Italië, Nederland en Duitsland samen. De grote deelname van collega’s uit met name Duitsland markeert ook de wens om de successen van ver.di als vechtorganisatie te consolideren.
We zitten allemaal in hetzelfde proces van internationalisering van productie, handel en logistiek – maar de uitdagingen en methoden zijn verschillend.
We worden uitgedaagd om de belangen van de arbeiders te laten gelden in de strijd tegen de gevolgen van privatisering, automatisering, vernietiging van het milieu, oorlogsdreiging en vernietiging van banen. We hebben gesproken over nieuwe vormen van coördinatie en een reeks eisen, bijvoorbeeld de strijd voor de verdediging en uitbreiding van het stakingsrecht. We hebben solidariteit getoond met de vluchtelingen en de strijd voor redding op zee En onze strijd heeft ook een sociaal perspectief nodig!

Er is een groot verlangen om het niet te laten bij het uitwisselen van ervaringen, maar om een sprong te maken naar bindende internationale en nationale samenwerking. Dit idee heeft de discussie nieuw leven ingeblazen. Daarom hebben we een uitgebreide internationale coördinatiegroep gekozen.

(We are sorry, if the automatic translation using DeepL produced misleading or offending phrases or expressions – webmaster Dockers-International.org)

October 2023

Oproep IHC
Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

Klik op de afbeelding voor de pdf-uitvoer

DVL 16. Januari 2023

DVL 3. Januari 2023
DVL 3. Januari 2023

DVL 14 Decembere 2022
DVL 14. Decembre 2022

DVL 16. November 2022


DVL 19. Oktober 2022

DVL_21. September 2022

DVL 10. Augustus 2022

DVL 6-juli-2022

DVL 8-juni-2022

DVL 13-mei-2022

DVL 13-april-2022

DVL 16-03-2022

Handen af van Oekraïne, arbeiders solidair tegen een onrechtvaardige oorlog!

De Coördinatiegroep van de Internationale Havenwerkers Bijeenkomst veroordeelt de agressie en de militaire invasie van Oekraïne door de Russische regering. Wij protesteren ook tegen de oorlogszucht en de oorlogspropaganda met dramatische bewapening van de VS/NAVO en de Europese Unie.

Wij staan aan de zijde van het Oekraïense volk, de arbeiders, de gezinnen, de havenwerkers in Odessa en Marioepol. En aan de zijde van de vredelievende mensen in Rusland, we hebben veel respect voor de anti-oorlog acties daar! In Rusland, net als in Oekraïne, werden en worden de rechten van werkers met voeten getreden. Oekraïne is een land dat rijk is aan grondstoffen en landbouwproducten – en toch is het een van de armste landen van Europa. Het moedige verzet van het volk in Oekraïne heeft een perspectief nodig: de solidariteit van de werkers kan een staakt-het-vuren afdwingen, kan een einde maken aan de oorlog en aan het onbeschrijflijke lijden en de vernietiging.

Wij zijn solidair met alle collega’s die in Europa of internationaal werken voor Russische expeditiebedrijven, rederijen of havenbedrijven en die geen geld meer ontvangen als gevolg van de SWIFT-blokkade.

Havenwerkers hebben bij verschillende gelegenheden blijk gegeven van grote solidariteit tegen imperialistische oorlogen. Voorbeelden zijn de boycots in juni 2021 in Oakland, in mei 2021 in Livorno, maar ook op 1 mei 2008 in San Francisco tegen de oorlog in Irak en Afghanistan van de Amerikaanse regering onder George Bush. Havenarbeiders, zeevarenden, werfarbeiders kunnen over de nationale grenzen heen een belangrijke kracht worden in de strijd voor vrede en tegen de dreiging van een Derde Wereldoorlog. Laten we alle oorlogsstokers het werk onmogelijk maken!

Stop alle wapenleveringen voor de oorlog in Oekraïne

Dat is vandaag de betekenis van: ‘You’ll Never Walk Alone!’

Coördineringsgroep


DVL 27-01-2022

DVL 17-12-2021

DVL 25-11-2021

DVL-1-11-2021-2.pdf

DVL 1-10-2021

DVL 1-9-2021

DVL 1-8-2021

DVL 1-7-2021

Oakland dokwerkers verhinderen Israëlische schepen te lossen

Van rf-news.com Correspondentie uit Frankrijk donderdag, 10 juni 2021, 18.00 uur. (translated with DeepL)

Honderden demonstranten verzamelden zich vorige week bij de haven van Oakland in de baai van San Francisco, Californië, om het lossen van een Israëlisch vrachtschip te verhinderen. De campagne „Block the Boat“ werd al in 2014 gelanceerd door het Arab Resource and Organizing Center (AROC) toen de GAZA-strook door Israël werd gebombardeerd. Zij heeft met succes verhinderd dat de in Haifa gevestigde Israëlische rederij ZIM in Oakland aanmeerden. Op 5 juni kondigde de rederij op Twitter aan dat het vrachtschip de haven zou verlaten in het licht van de omvang van de protesten. Vorige maand al weigerden leden van de Transport and Allied Workers Union of South Africa een ZIM-schip in Durban te lossen in antwoord op een oproep tot solidariteit van de Algemene Federatie van Palestijnse Vakbonden. Ook Italiaanse havenarbeiders toonden hun solidariteit met het Palestijnse volk door te weigeren aan boord te gaan van een boot geladen met wapens die op weg was naar Israël.
De ZIM had tot vorige week geen pogingen meer ondernomen om in de stad aan te meren. Naast de blokkade van Oakland hebben activisten en havenarbeiders in het hele land toegezegd alle ZIM-schepen die in hun stad willen lossen, te blokkeren. De actie van de havenarbeiders van Oakland trok zondag ook aanhangers in andere havensteden in het land, waaronder Elizabeth in New Jersey.

DVL 2-6-2021

DVL 28-4-2021

DVL 1-4-2021